
Om spint effectief te bestrijden moet je de juiste roofmijt uitzetten. Forni-mite roofmijt (Amblyseius Californicus) is ideaal bij hoge temperaturen en lagere luchtvochtigheid.
Hoe zwaar is mijn spint aantasting?
Voor het bepalen van de hoeveelheid uit te zetten roofmijten maken we een onderscheid in de aanvankelijke aantasting:
- Lichte aantasting: Je neemt de eerste tekenen van spint waar, eerste gele puntjes of slechts enkele bladeren zijn aangetast.
- Matige aantasting: Als veel bladeren van de plant gele puntjes bevatten, spreken we van een matige aantasting.
- Zware aantasting: Webben wijzen op een grote, zware spintplaag. Drastisch ingrijpen is de boodschap.
Hou er ook rekening mee dat spint zeer snel kan evolueren bij hoge temperaturen. Worden er warme dagen verwacht, anticipeer dan op het feit dat je aantasting gaat gegroeid zijn tegen dat jij je roofmijten van ons hebt ontvangen.
Hoeveel roofmijten tegen spint uitzetten?
De grootte van de aantasting, hoogte van het gewas en het aantal m² bepalen de hoeveelheid roofmijten die je nodig hebt. Onderstaande aantallen zijn gebaseerd op een gewas van 60cm hoogte. Bij een gewas van 180 cm alle hoeveelheden van roofmijten verdrievoudigen!
- Lichte aantasting: 30-50 roofmijten/m².
- Matige aantasting: 50-100 roofmijten/m².
- Zware aantasting: Knip de ergst aangetaste bladeren uit je gewas en zet tot 150 roofmijten/m² uit.
Voorbeeld: Is je gewas 180 cm hoog bij een matige aantasting 300 roofmijten/m² uitzetten.
Her evalueer je gewas na twee tot drie weken en zet eventueel indien nodig opnieuw uit.
Voordelen Forni-mite
- Kan zowel binnen (serre/ kas) als buiten gebruikt worden.
- Kan zich voortplanten en overleven bij wisselende temperaturen en schommelende luchtvochtigheid. Is dus minder gevoelig aan hoge temperaturen en lage luchtvochtigheid.
- Voed zich niet alleen met spint, maar kan ook overleven op stuifmeel. Hierdoor kan deze roofmijt eenvoudiger overleven en voortplanten bij een kleinere aantasting in planten waar stuifmeel aanwezig is.
- Kan ook buiten gebruikt worden in de zomermaanden.
- Ook verkrijgbaar in grote hoeveelheden van 25.000 roofmijten
Nadelen Forni-mite
- Forni-mite roofmijten voeden zich ook met stuifmeel. Bij een grote spint plaag zal deze roofmijt minder eten in dezelfde tijd ten opzichte van de Phyto-mite roofmijt. Bij een matige tot zware aantasting bij een luchtvochtigheid onder de 60% zet je daarom best een combinatie uit van Phyto-mite als Forni-mite.
Gebruik/ handleiding
Roofmijten hebben een kleine actieradius waar ze naar schadelijke spint zoeken; zet ze daarom uit waar de spint zich bevindt. Zet ook uit rond de spinthaarden, ongeveer vier meter voor en achter de haard en in de aangrenzende bedden.
Bij een ernstige aantasting moet de behandeling verschillende keren herhaald worden. Zorg er daarom voor dat je steeds bij een beginnende aantasting uitzet!
Uitzetten van Forni-mite kan door de roofmijten met vulstof te verspreiden over de platte bladeren of door middel van onze Bioboxen. De Bioboxen goed verspreid ophangen in het gewas en de roofmijten verdelen over de opgehangen kartonnen doosjes.
Forni-mite: Roofmijten tegen spint
De ontwikkeling van de roofmijt Amblyseius Californicus gaat bij gelijke temperatuur tweemaal zo snel als die van de kasspint. Forni-mite kan op een dag een 5-tal spintmijten verorberen en daarnaast nog enkele eieren en larven. De roofmijt leeft een 3-tal weken waarvan ze een 14-tal dagen eieren afzet. Ondanks al deze gunstige elementen blijft het belangrijk om tijdig uit te zetten en zeker niet te wachten tot er reeds een plaag van schadelijke spintmijten is ontstaan. Hoe kleiner de aantasting, hoe sneller het probleem is opgelost.
Preventief spint bestrijden
Kweek je planten waar kasspint een vaak voorkomende plaag is? Werk dan preventief door om de twee à drie weken een tube roofmijten uit te zetten. Op die manier heb je steeds actieve roofmijten in het gewas en kan spint zich niet tot plaag ontwikkelen. Als preventief systeem kan je ook verkiezen voor Soni-mite.