Hoe werkt biologisch bestrijden?
In de natuur hebben alle organismen een eigen functie. Door de aanwezigheid van tal van factoren is er sprake van een biologisch evenwicht. Ieder insect heeft natuurlijke vijanden en bij een gezonde populatie houden deze elkaar in stand.
Om zo efficient mogelijk gewassen te kunnen verbouwen, is het belangrijk om alle elementen en factoren onder controle te krijgen. Schadelijke insecten en schimmels zijn echter dol op groente en fruit en kunnen een bedreiging vormen voor de gezondheid van uw gewass. Aangezien er geen gezond biologisch evenwicht is in een kweekkas, is het gebruikelijk dit zelf te realiseren door natuurlijke vijanden uit te zetten en zo de plaag of infectie onder controle te krijgen.
Wat zijn de voordelen van biologisch bestrijden?
-
Geen milieuschade door residuen van pesticiden in het gewas, in de bodem of oppervlaktewater.
-
De bestrijders houden zichzelf in stand. Ze voeden en vermenigvuldigen zichzelf.
De te bestrijden prooi kan niet resistent worden.
Wat zijn de nadelen van biologisch bestrijden?
-
Biologische bestrijders kunnen wegvliegen of weglopen van de infectiehaard. Daarom worden ze vooral in kassen toegepast.
-
Volledige bestrijding is niet mogelijk. Er blijven altijd kleine hoeveelheden veroorzakers van plantenziekten of plagen achter.
Voorbeelden van natuurlijke vijanden:
-
Sluipwespen leggen eieren in de larven van andere insecten zoals rupsen (vlinderlarven), luizen of witte vlieg (parasiet)
-
Keverlarven eten soms andere insecten. De larve van het lieveheersbeestje is een bekende luizenvreter (roofdier)
-
Tegen rupsen kan men een suspensie van virussen spuiten, waardoor deze dood zullen gaan.